Historie vinařství Cieri

Farmu Cieri založil v roce 1938 Rocco Cieri, který začal hospodařit na 37 hektarech půdy. Až do r. 2009 rodina Cieri prodávala hrozny a víno ze svých vinic jiným vinařům. V r. 2009 vnuk Camillo Cieri, zástupce třetí generace rodiny Cieri, založil vlastní značku vinařství La Cantina Cieri a začal z vlastních vinic vyrábět a prodávat víno. Vinice o výměře 47 hektarů leží v oblasti Molise v jihovýchodní Itálii, situované 5 km od Jadranského pobřeží. Část výměry je obdělávána dle zásad ekologického zemědělství. Portfolio odrůd vinařství tvoří: Trebbiano, Falanghina, Montepulciano, Aglianico a tradiční Tintillia. Vinařství získalo za dobu své existence řadu ocenění. Největšího úspěchu dosáhlo zejména rosé Dajje a to čtyřnásobného vítězství v letech 2013, 2014, 2015 a 2016 jako Best Rosé d'Italia - nejlepší růžové víno Itálie.

Dajje
Miglior-rosato-2015-1-350×476

DAJJE

  • Odrůda: Tintilia
  • Zpracování hroznů a výroba vín: mletí, odstopkování rmutu, krátká macerace, lisování, řízená fermentace při nízkých teplotách
  • Ležení vína: probíhá v nerezových tancích
  • Alkohol: 13,0 % obj.
  • Barva: růžová s oranžovými odlesky
  • Vůně: svěží, plná, kulatá a harmonická
  • Teplota podávání: 10-12°C
Svevo

SVEVO

  • Region: Terre degli Osci IGT
  • Odrůda: Trebbiano
  • Alkohol: 12,0 % obj.
  • Barva: slámově žlutá 
  • Vůně: po květinách a žlutém ovoci
  • Teplota podávání: 8-10 °C
Purpura

PURPURA

  • Region: Terre degli Osci IGT
  • Odrůda: Montepulciano
  • Zpracování hroznů: ručně sklizené hrozny
  • Ležení vína: zrání 3 měsíce v láhvi
  • Alkohol: 12,5 % obj.
  • Barva: intenzivní červená barva
  • Vůně: mladá a ovocná vůně, harmonická a kulatá chuť
  • Teplota podávání: 16-18 °C
Nero

NERO

  • Region: Montepulciano rosso Terre degli Osci IGT
  • Odrůda: Montepulciano
  • Zpracování hroznů a výroba vína: sklizeň v druhé polovině září; mletí, odstopkování rmutu, středně dlouhá macerace; lisování před dokončením fermentace, která dobíhá v nerezových tancích
  • Ležení vína: probíhá v nerezových tancích s dozráváním ve dřevěných sudech
  • Alkohol: 13,5 % obj.
  • Barva: rubínově červená s fialovým odstínem
  • Vůně: delikátní ovocně-vinná s nádechem zralých červených plodů
  • Teplota podávání: 16-18 °C
breeze

BREEZE

  • Odrůda: Falanghina
  • Zpracování hroznů a výroba vína: sklizeň hroznů probíhá v předstihu pro udržení kyselin; po zpracování hroznů, krátká macerace rmutu, následuje šetrné lisování; po odkalení moštu probíhá řízená fermentace v malých nerezových tancích
  • Ležení vína: probíhá 3 měsíce v nerezových tancích a dále v láhvi
  • Alkohol: 13,5 % obj.
  • Barva: bledě slámově žlutá se zelenkavými odlesky
  • Vůně: jemná, ovocná s převahou exotického ovoce
  • Teplota podávání: 11-12 °C
Rebove

RE BOVE

  • Odrůda: Tintilia
  • Zpracování hroznů a výroba vína: ruční sklizeň s pečlivým výběrem hroznů; po rozemletí a odstopkování hroznů macerace a fermentace rmutu cca 10 dnů
  • Ležení vína: 3 měsíce v ocelovém tanku dále cca 2 roky v dubových (Barrique) sudechAlkohol: 14,0 % obj. 
  • Barva: intenzivní živá rubínově červená
  • Vůně: charakteristická kořenitá vůně podtržená tóny třešní, švestek a aromatických bylin
  • Teplota podávání: 18 °C
Saro

SARO

  • Odrůda: Aglianico
  • Zpracování hroznů a výroba vína: sklizeň v první polovině října; klasické zpracování hroznů a macerace s fermentací pro výrobu červených vín; jablečno–mléčná fermentace v sudech
  • Ležení vína: další ležení v dřevěných sudech
  • Alkohol: 13,5 % obj.
  • Barva: granátový a rubínový odstín s rozptýlenými odrazy
  • Vůně: maraský džem, sušené růže
  • Teplota podávání: 12-15 °C